Aminosyran isoleucin

Isoleucin är en av kroppens essentiella aminosyror och måste tillföras genom maten eller genom kosttillskott. Aminosyror är kroppens proteinbyggstenar och vi har runt 20 stycken.  Isoleucin är en aminosyra som behövs vid träning för att öka styrka och uthållighet

Isoleucin har samma molekylformel som leucin, men eftersom atomerna är arrangerade i en annan ordning är egenskaperna annorlunda och därför klassas som en annan aminosyra. Dessutom bildar isoleucin med valin och leucin de grenade aminosyrorna (BCAA). Isoleucin förkortad lie eller I.

  • Kemisk formel: C6H13NO2

 

Kosttillskott innehållandes isoleucin

Xtend RTD, 500ml

Uppfriskande BCAA och elektrolyt blandning från Scivation....

Read Review

Xtend 30 serveringar

Xtend från Scivation innehåller aminosyror som kroppen...

Read Review
aminolast är bäst för ökad muskeltillväxt

Aminolast 420g

Aminosyrorna från Gaspari Nutrition är en unik blandning...

Read Review

Hur påverkar isoleucin i kroppen?

Isoleucin är kanske mest känd för att hjälpa till att öka uthålligheten och reparera muskelvävnad. Det bryts ner i muskelvävnaden och ger energi. På grund av detta är det en populär aminosyra inom både forskning och för olika typer av kroppsbyggare eller atleter.

Förutom att isoleucin står för bildningen av hemoglobin, reglerar den även nivån av blodglukos och våra energinivåer. Processen tar plats i levern och upprätthåller normala nivåer i blodet. Isoleucin kan också bidra till vävnadsreparation (muskler, hud och andra organ) efter skador eller operationer.

Brist på isoleucin kan ge symptom som huvudvärk, yrsel, trötthet, depression, förvirring och irritabilitet.

Isoleucin i livsmedel

Isoleucin finns i de flesta livsmedel och är alltså en av de aminosyror som du kontinuerligt behöver få i dig. Kroppen tar vad den får och lagrar den i stora mängder. Är du ute Isoleucin är en del av de grenade aminosyrorna BCAA och behövs för att bygga musklerefter att äta
isoleucinrika livsmedel är dessa bra val: ägg, soja, tång, kalkon, kyckling, lamm, ost och fisk.

På grund av dess energigivande egenskaper leucin ett mycket populärt kosttillskott för kroppsbyggare och idrottare. Det ges vanligen tillsammans med de andra två grenade aminosyrorna i en sammansättning – där leucin är den största komponenten.