Aminosyran arginin

Arginin är en av de mest effektiva aminosyrorna för att öka pumpet

Arginin är en av de cirka 20 aminosyror som bildar kroppens aminosyror. Arginin är livsviktigt för både barn och vuxna och hjälper vår immunförsvar för att hålla oss friska. I allmänhet får normala vuxna i sig tillräckligt med arginin för att hålla sig friska, men för tidigt födda barn, personer som tränar hårt eller andra som utsätter kroppen för kraftiga påfrestningar är det viktigt att tillföra extra arginin utöver maten. Arginin förkortas Arg eller R.

  • Kemisk formel: C6H14N4O2

 

Hur fungerar arginin i kroppen?

Alla aminosyror spelar en viktig roll som byggstenar för kroppens proteiner. Förutom denna roll att aktivera proteinsyntesen som bygger våra muskler, är även arginin lämplig för; celldelning, läkning av sår, ta bort ammoniak ur kroppen, immunförsvaret och frisättning av hormoner – alla mycket betydelsefulla vid tung träning.

Arginin är en direkt föregångare till kväveoxid (NO) och är krävs också för att kreatin ska nå sin fulla potential, en organisk syra och kosttillskott som är bevisad enligt forskning att öka dina styrka. Vidare är aminosyran arginin och tillsatt i en mängd olika tandkrämer för att motverka överkänslighet i tänderna. Arginintillskott har också visat sig sänka blodtrycket och kan öka spermiekvaliteten. En riktig dunderaminosyra för killar med andra ord!

Kosttillskott som innehåller arginin

Rapid Pump L-arginin aminosyror från Star Nutrition

Rapid Pump, 180 kapslar

Synligare ådror, ökad pump & ökad hormonproduktion är...

Read Review
AAKG Xplode L-arginin aminosyror från Olimp

AAKG Xplode, 150 g

Kraftfull aminosyra som gör ådrorna synligare och pumpet...

Read Review

 

Arginin & kosttillskott

Arginin spelar en central roll i bildandet av kväveoxid, kreatin och ett förbättrat immunförsvar. Arginin är därför ett attraktivt tillskott för många, särskilt de med intresse för att bygga muskler. Kväveoxid vidgar blodkärlen och på så sätt matas musklerna med mer blod och med mer syre. Kreatin har flera positiva effekter för muskeluppbyggnad – den mest framträdande är det ökade utbudet och stimuleringen av energi under träning.

För dig som regelbundet tar kreatin är därför arginin ett måste för att få ut 100% av kreatinet. Läs om fler testade aminosyror som bildar synergi i kroppen.

Arginin i livsmedlet

Arginin är utbrett i många naturliga livsmedel. Det finns i flera animaliska livsmedel som exempelvis mejeriprodukter, kött, kyckling, kalkon och skaldjur. I mat från vegetabiliska källor finner vi arginin i vete, bovete, havregryn, nötter, frön och sojabönor.

Även kroppen producerar tillräcklig arginin för de allra flesta, men för vissa kan det vara lämpligt att komplettera kroppens egen produktion genom att äta mer livsmedel som innehåller denna aminosyra – eller ta den lätta vägen och köpa kosttillskott som innehåller höga mängder arginin.