Aminosyran glutamat/glutaminsyra

Glutamat är aminosyra och är en del av kroppens byggstenar Glutamat är faktiskt en salt bestående av glutaminsyra – men namnen är mycket lika varandra och förknippas ofta. Glutamat är den mest diskuterade och utforskade aminosyran inom träning och är i regel den viktigaste aminosyran vid muskeltillväxt. Glutamat förkortas Glu eller E.

  • Kemisk formel: C5H9NO4

Kosttillskott innehållandes glutamat

bäst pris på bcaa hardcore

BCAA Hardcore 264g

BCAA Hardcore från Chained Nutrition innehåller grenade...

Read Review
nocco bcaa flytande aminosyror med smak av citrus fläder

NOCCO BCAA, 330ml

NOCCO BCAA - Färdigblandad BCAA dryck som är både...

Read Review
BCAA XL-caps från Star Nutrition för ökad muskelmassa

BCAA XL-caps

BCAA XL kapslar från Star Nutrition har en hög dos BCAA i...

Read Review

Hur fungerar glutamat i kroppen?

Nervsystemet är helt beroende av glutamat för att fungera – särskilt minne och inlärningsfunktioner. Glutamat är den högsta förekommande exspiratoriska neurotransmittorn i hjärnan och står till grund av den inhibitoriska neurotransmittorn GABA, som är nödvändig för normal funktion av hjärnan. Dessa transmittorer kommunicerar med varandra genom signalsubstanser som går genom cellerna i hjärnan. När de kan kommunicera optimalt fungerar även vårt nervsystem optimalt och vi blir mer mottagliga för inlärning och lyckad motorik.

Är glutamat farligt?

För några år sedan upptäcktes den en ”femte smaklöken” som är både köttig och salta – umami. Umami har fått ett speciellt utrymme i raden av smakgrupper över tid då man forskat mer och mer inom aminosyror (och speciellt glutamat). Aminosyran glutamat finns särskilt utbredd i livsmedel från många asiatiska länder – varav den är forskades fram i det japanska köket.

En grupp människor har rapporterat en form av intolerans mot glutamat som har lett till huvudvärk, svettning och illamående vid stora intag av glutamat. Detta fenomen kallas ”kinesisk restaurang syndrom” eftersom många hävdade att uppleva detta omedelbart efter att ha ätit på kinesiska restauranger. Människan har inte kunnat dokumentera denna typ av intolerans och skepsis kring tillsättningen av glutamat i livsmedel finner föga stöd i forskningen.

Glutamat i livsmedelGlutamat kallas även för glutaminsyra

Varje form av kött innehåller glutamat, liksom fågel, fisk, ägg, mejeriprodukter och kombu vilket är en alg flitigt använd i japansk matlagning. Dessutom hittar du också glutamat i soja och tomater – liksom andra livsmedel från växtkällor som annars rik på protein.

Som tillsats i livsmedel kan glutamat visas som MSG, glutamat, med E-nummer från 621 till 628 eller helt enkelt som ”smakförstärkare”.