Aminosyran glutamin

Glutamin är en aminosyra som är vanlig bland body builders och säljs som rent i pulver för maximal effekt Glutamin är en av de vanligaste förekommande av de cirka 20 aminosyrorna. Denna aminosyra bildas i kroppen och finns även i det mesta vi äter.

Vid extrem stress eller sjukdom i kroppen behöver vi generellt sett mer glutamin än den producerar och det blir nödvändigt att öka intaget. Glutamin förkortas GLN eller Q och skrivs även som L-glutamin.

  • Kemisk formel: C5H10N2O3

Kosttillskott innehållandes glutamin

Glutamine Xplode Aminosyror från Olimp

Glutamine Xplode, 500 g

Ökad återhämtning och bättre immunförsvar - Olimps...

Read Review
L-glutamin aminosyror från SmartSupps

SmartSupps L-Glutamin, 500 g

L-Glutamin är den mest omsatta aminosyran i kroppen -...

Read Review
L-Glutamin aminosyror från Star Nutrition

L-Glutamine, 400 g

L-Glutamin - kroppens mest omsatta aminosyra som är mycket...

Read Review

Hur fungerar glutamin i kroppen?

Glutamin står till grund av alla kroppens proteiner och tillsammans med de andra aminosyrorna ligger till grund för bildandet av proteiner. Utöver detta spelar glutamin en central roll vid surhetsreguleringen av njurar samt sprider kväve och kol och transporterar ammoniak i blodet.

Aminosyran glutamin är vanligast i blodet, men man kan även hitta stora mängder i hjärnans vätska. Ca. 90% av kroppens glutamin produceras i musklerna och används främst i tarmarna, njurarna, immuncellerna samt i många cancerceller. Det pågår för närvarande en studie vid universitetet i Oslo på huruvida begränsad transport av glutamin kan motverka utvecklingen av cancer.

L-Glutamin och kosttillskott

Genom studier på råttor har forskare visat att glutamintillskott kan leda till ökad bildning- och minskad nedbrytning av proteiner – som är mycket intressanta resultat för kroppsbyggare och andra idrottare.

Dessa resultat har emellertid inte varit möjligt överföring till människor. Mängderna av glutamin som råttorna matades med var väldigt stora – vilket inte är möjligt i humanstudier.

Å andra sidan, kan det vara lämpligt att komplettera om man utöver en tung styrketräning eller intensiva sporter för att motverka nedbrytning av muskel pga. underskott av glutamin. Glutamin har även positiva effekter för immunförsvaret och kan stimulera fettförbränningen – något många atleter eftersträvar.

Det mycket vanligt inom bodybuilderscenen att använda glutamin och därför finns det kosttillskott som enbart innehåller glutamin.

 

Glutamin i livsmedel

Som tidigare nämnts är det inte svårt att få i oss glutamin. Källor som innehåller glutamin är kött, kyckling, fisk, ägg, mjölk och andra mejeriprodukter, vete, kål, rödbetor, bönor, spenat och persilja. Det är därför man ska äta en varierad kost när man tränar.Glutamin är en aminosyra som hjälper immunförsvaret och blodproduktionen

Av skador, operationer eller intensiv träning konsumerar organen därmed mer glutamin och därför räcker inte den dagliga kosten alltid till. Då kan det vara bra med ett tillskott för att ge kroppen extra hjälp.