Aminosyran histidin

Histidin är en aminosyra som är bra för aktiva personer som vill bygga muskler och ökad uthållighet. Histidin är en aminosyra som är en viktig byggsten för proteinerna i kroppen. Histidin är en såkallad essentiell aminosyra och den måste tillföras till kroppen genom kosten eller genom kosttillskott. Histidin förkortas His eller H.

  • Kemisk formel: C6H9N3O2

 

Kosttillskott innehållandes histidin

Animal Nitro EAA från Universal Nutrition

Animal Nitro EAA

Monstertillskott från Delta Nutrition för dig som vill...

Read Review
EAA Amino Rush från Fairings för dig som vill bygga muskelmassa

Essential Amino Rush, 500 g

Ett kraftfullt kosttillskott från Fairing fullspäckad med...

Read Review
EAA+ Amino från Delta Nutrition finns i två goda smaker

EAA+ Amino, 400 g

Delta Nutritions kraftpaket motverkar katabolism och...

Read Review

Hur påverkar histidin kroppen?

Histidin delar rollen som byggsten för proteiner med andra aminosyror. Histidin är förutom en föregångare av histamin och karnosin (tillsammans med beta-alanin).

Histidin är särskilt viktig för utvecklingen av uthållighet och av muskelvävnad. Den är även viktig för att underhålla nervsystemet då histidin stärker myelinskidan som omger nervcellerna och underlättar kommunikationen mellan dem. Histidin är viktig för många metaboliska processer i kroppen.

För höga halter av histidin har associerats med psykiska störningar såsom depression och schizofreni (mycket höga mängder på råttor). Å andra sidan, för låga nivåer har associerats med utvecklingen av artrit (ledinflammation)  – dock är denna forskning inte bekräftad än och kräver mer undersökning i området.

 

Histidin i livsmedel

Histidin är finns i livsmedel som är rikt på proteiner och så kallade kompletta proteinkällor (mat som innehåller alla viktiga proteiner) – såsom kött, fisk, ägg och mejeriprodukter.Histidin är en essentiell aminosyra som behövs för ökad muskeltillväxt

Förutom dessa finns också histidin i ris och vete, skaldjur, bönor, svamp och bananer. En varierad kost garanterar att ofta tillgång till tillräckliga mängder av alla essentiella aminosyror.