Aminosyran lysin

Lysin är en essentiell aminosyra och behövs för att bygga muskler Lysin är en essentiell aminosyra vilket innebär att den ingår och skapas i den mat vi äter. Lysin ligger till grund av de 20 livsviktiga (essentiella) aminosyrorna människan behöver för att bygga proteiner samt muskler och måste således intas genom en balanserad diet eller kosttillskott för att maximera muskeltillväxten.

Lysin förkortas Lys eller K.

  • Kemisk formel: C6H14N2O2

 

Kosttillskott innehållandes lysin

EAA Amino Rush från Fairings för dig som vill bygga muskelmassa

Essential Amino Rush, 500 g

Ett kraftfullt kosttillskott från Fairing fullspäckad med...

Read Review
EAA Hardcore aminosyror från chained nutrition bäst pris på Aminosyra.se

EAA Hardcore 320g

Kungen av EAA är här! Chained Nutrition lanserar ett...

Read Review
EAA aminosyror från Star Nutrition kommer i flera goda smaker

Star Nutrition EAA, 413 g

Äntligen är den här! EAA från Star Nutrition kommer i...

Read Review

Hur påverkar lysin i kroppen?

I allmänhet spelar lysin en stor roll för kroppen. Lysin hjälper till att bygga muskler, återhämtar kroppen från operationer eller skada, samt accelerar produktionen av hormoner, enzymer och antikroppar. Lysin verkar också vara verklig oro för vissa och lägre glukosnivåer.

Låga nivåer av lysin kan associeras med olika hälsoproblem, såsom bildning av njursten (från djurstudier), låg produktion av hormoner i sköldkörteln, samt onormal tillväxt och utveckling.

Lysin kan öka upptaget av kalcium. Därför bör man undvika att ta stora mängder av lysin och kalcium samtidigt, då det kan leda till en drastisk ökning av kalcium. På grund av detta sammanhang har det forskats om lysin kan hjälpa till att förebygga benskörhet – med tanke på den viktiga roll kalcium spelar för benhälsan.

Lysin i livsmedel

I maten vi äter finns massor av lysin som exempelvis; kött, kyckling, ägg, mjölk, soja, bönor och andra baljväxter samt ost, torsk och sardiner. Spannmål och sädeskorn innehåller å sin sida ofta lägre nivåer av lysin.

Vid höga temperaturer tillsammans med sackaros, fruktos, glukos eller jäst så sänks lysinnivåerna i livsmedel. En varierad kost garanterar tillräckligt intag av essentiella aminosyror för de flesta av med en normal livsstil. Däremot om du tränar hårt eller intensivt rekommenderar vi att du tillför lysin i form av kosttillskott.