Aminosyran treonin

treonin är en aminosyra som används för muskeltillväxt Treonin var den sista av de 20 proteinogenic (proteinbildande) aminosyror som forskare hittade för mindre än hundra år sedan. Den mänskliga kroppen bildar inte denna
aminosyra själv, och det är därför viktigt att den intas genom antingen korrekt kost eller genom kosttillskott. Treonin är förkortad Thr eller bara T.

  • Kemisk formel: C4H9NO3

 

Kosttillskott innehållandes treonin

Animal Nitro EAA från Universal Nutrition

Animal Nitro EAA

Monstertillskott från Delta Nutrition för dig som vill...

Read Review
EAA Amino Rush från Fairings för dig som vill bygga muskelmassa

Essential Amino Rush, 500 g

Ett kraftfullt kosttillskott från Fairing fullspäckad med...

Read Review
EAA+ Amino från Delta Nutrition finns i två goda smaker

EAA+ Amino, 400 g

Delta Nutritions kraftpaket motverkar katabolism och...

Read Review

Hur fungerar treonin i kroppen?

Alla aminosyror fungerar som byggstenar för proteiner i kroppen – och treonin hjälper också ett antal vitala funktioner. Bland dessa, funktion hjärt-kärlsystemet, lever, centrala nervsystemet (hjärna och ryggmärg), och immunsystemet (produktion av antikroppar). Det finns därför betydande mängder av treonin i hjärtat, och det hävdas att treonin kan hjälpa alla skador snabbare.

Treonin hjälper till att bryta ned fettsyror i levern, där låga nivåer av treonin kan leda till ansamling av dessa fettsyror och potentiellt leversvikt. Att inta ett balanserat intag av treonin har genom forskning visat att både det ”vita” och ”bruna” fettet bryts ned effektivare och under en längre period.

Treonin kan också vara en föregångare till de icke essentiella aminosyror och kan därför användas för att öka glycinnivåerna i hjärnan. Glycin kan inte själv tränga genom barriären från blodet till de nervceller i hjärnan och därför är tillhandahållandet av treonin viktig, eftersom denna aminosyra penetrerar barriären. Denna typ av behandling är associerad med amyotrofisk lateral skleros (ALS), och en del forskning tyder på att treonin kan hjälpa symptomen av multipel skleros (MS).

Treonin i livsmedel

treonin används för att öka muskeltillväxt

Kött innehåller stora mängder treonin, men det finns andra matvaror med höga halter av treonin som fisk, fågel, keso, svarta bönor, linser och sesamfrön. Animaliska produkter har den högsta halten av treonin, även om man finner också aminosyra i olika frön, svamp och bladgrönsaker. För veganer kan vara lämpliga tillskott men ta hänsyn till att även om höga halter av treonin skulle kunna vara skadligt för kroppen.