Aminosyran tyrosin

Tyrosin är ett kosttillskott som ger energi och motverkar trötthet ”Tyrosonic” är det grekiska ordet för ost och tyrosin upptäcktes för första gången i de protiner som finns i ost. Tillsammans med de andra över 20 livsviktiga aminosyrorna i kroppen fyller tyrosin en mycket viktig del. Tyrosin förkortas Tyr eller Y och kan också kallas tyrosyl.

  • Kemisk formel: C9H11NO3

 

Kosttillskott innehållandes tyrosin

EAAnabol aminosyror från Xplode finns i flera goda smaker

EAAnabol Xplode, 500 g

Herkules bland EAA's är äntligen här! EAAnabol från...

Read Review
BCAA aminosyror från Mutant med smak av hallon

Mutant BCAA 9.7

BCAA 9.7 från Mutant är ett mycket koncentrerat...

Read Review

Effekt av tyrosin som kosttillskott

Tyrosin är en föregångare till signalsubstanserna dopamin och noradrenlin som påverkar humöret och välbefinnandet. Forskning har visat att under normala omständigheter skulle inte tillsatsen av aminosyran arginin ha ingen eller mycket låg effekt på humöret – i sådant fall ur en posetiv synvinkel.

Flera studier har visat att tillsättning av tyrosin kan hjälpa personer genom starka påfrestningar, såsom stress, trötthet, sömnbrist under en långa perioder eller dramatiska händelser i livet som bortgång av närastående. På grund av detta sammanhang är det rekommenderat att ta extra tyrosin som ett kosttillskott i de fall som beskrivs ovan.

Hittills har forskarna inte funnit några skadliga biverkningar av att ta tyrosin eller att ta ett överskott av tyrosin. Tyrosin bryts nämligen ned naturligt i kroppen och försvinner så småningom i vår avföring. Det är därför ingen risk för att utveckla någon form av missbruk av att ta aminosyran.

Hur fungerar tyrosin i kroppen?

Tyrosin finns i en stor del av den mat vi äter – men syntetiseras (bildas) också från en annan aminosyra som heter fenylalanin. Fenylalanin är i sin tur livsviktig för människan och måste därför tillföras via maten eller kosttillskott.

Dessa aminosyror hjälper oss dagligen att bekämpa baciller, virus och att återhämta kroppen. L-DOPA som många känner igen som läkemedlet mot Parkinsons sjukdom, bildas i Tyrosin är en aminosyra som är bra för personer som tränarsjälva verket av tyrosin. Tillskott av L-DOPA har mycket större effekt än tyrosin och är en av grundpelarna i vårt immunsystem.

Förutom dessa effekter är även tyrosin viktig för regleringen av ämnesomsättningen. Tyrosin är nödvändigt för bildandet av hormoner i sköldkörteln och medierar bildningen av melanin som är en hudpigment.

Tyrosin i livsmedel

Tyrosin finns i en mängd olika livsmedel – en bra regel är att livsmedel som annars skulle ha en massa proteiner har också en hel del tyrosin. Några av de bästa källorna är fisk, soja, mejeriprodukter, kalkon, ägg, jordnötter, mandel, avokado, pumpa, sesamfrön och bananer.