Aminosyror och viktminskning: vilka tillskott ska jag använda?

2017-03-05 Posted in Viktminskning by Inga kommentarer

Det är den där tiden på året igen – du har fått nästan 5 kg fasta muskler och 10 kg kroppfett. Du startar därmed din sommar med ett kaloriunderskott och avsikten att ta bort allt fett och avslöja det hårda arbete du har lagt ner efter din senaste svällperiod. Men i slutänden verkar det inte som om du har fått några muskler alls, vilket lämnar dig mycket svagare än när du först startade, då du hade lika mycket kroppsfett.

Så vad had hände egentligen? Du vet att du gick upp i vikt, men åtminstone något av det måste ha varit muskler som bör bli synliga när fettet väl försvinner.

Gå ner i vikt vs. bli av med fett

Det troligaste är att problemet inte ligger i perioden då du slutade träna, problemet startade när du började äta med ett kaloriunderskott. De flesta tar för givet att när de börjar äta under deras BMR (Basal Metabolic Raet), så kommer de att förlora kroppsfett och inget annat. Det finns en enorm skillnad mellan att förlora vikt och att förlora fett, vilket är viktigt att förstå. Att förlora vikt inkluderar fettförbränning, muskelförbränning och i en mindre utsträckning även att kunna behålla mindre vatten. Ingen kan enbart förlora fett, och jag kommer att förklara att om du är under BMR så kommer du att bränna fett, men det kommer även att bränna muskler du har arbetat hårt för att få (detta kallas för katabolism).

Detta leder mig till en annan viktig punkt. Du kan vanligtvis inte få muskler och samtidigt förlora fett, men det finns undantagsfall om du är överviktig. Det bästa en frisk människa som vill förlora kroppsfett kan göra är att minimera sin muskelförbränning, och det bästa sättet att göra detta på är genom ett tillskott av aminosyror.

Vikten av aminosyror

Aminosyror brukar kallas för ”byggstenar av protein”, och det är de verkligen. Det protein vi förbrukar bryts ner till hundratals aminosyror, vilka startar olika processer i vår kropp – allt från att ge celler deras struktur, att transportera och lagra näringsämnen samt bibehålla olika funktioner i våra organ, körtlar, senor och artärer. Men det viktigaste av allt – vilket framkommer i den här artikeln – så är aminosyrorna enormt viktiga när det handlar om att läka sår och reparera muskelvävnad. En del hävdar att aminosyror är anabola (bygger muskler), vilket till viss del är sant. Men en mer korrekt förklaring skulle vara att aminosyror är anti-kataboliska. Detta är särskilt hjälpfullt för individer som försöker bränna fett men inte muskler för att uppnå en mer tilltalande kroppsbyggnad.

 

Vilka aminosyror är bäst?

Det finns hundratals erkända aminosyror, av vilka många vår kropp både skapar och förbrukar. Tjugo av dessa skapas i kroppens genetiska kod, men nio är klassificerade som livsviktiga på grund av kroppens oförmåga att producera dem, tre av dessa används specifikt för att hjälpa till att behålla muskelmassa (det finns dock ett tillskott som inkluderar alla de viktigaste aminosyrorna, vilket jag har skrivit en fristående artikel om). Du har kanske hört talas om dessa tre aminosyror som BCAA eller s.k. grenade aminosyror. Leucin, isoleucin och valin utgör BCAA och är viktigare än du tror för att kunna upprätthålla muskelmassan medan du blir av med fett.

bäst pris på bcaa hardcore

Bäst aminosyra för viktminskning

BCAA Hardcore från Chained Nutrition innehåller grenade aminosyror i fri form + extra L-glutamin. Nyckelkomponenter för muskeluppbyggnad och återhämtning!

 

Utöka fettförbränningen

När du väljer ett BCAA-varumärke, se till att kontrollera etiketten redovisar allt: hur mycket av varje ingrediens som används. Vissa märken har en 2:1:1-kvot av leucin till idoleucin och valin, medan andra har 4:1:1 – ibland till och med 8:1:1. Denna taktik kommer från idén att leucin är bättre än de andra båda vad gäller effektivitet. Men låt dig inte luras – även om leucin har flest fördelar gällande att bespara muskler, har alla tre i en 2:1:1-kvot visat sig ha bäst effekt, medan de andra fortfarande är oprövade när det gäller effektivitet. Om du dessutom är känslig mot stimulantia (exempelvis kaffe), var noga med att leta efter förekomst av koffein i ditt BCAA-tillskott, då några varumärken dubblar sina aminosyretillskott med andra innan-träningskomponenter. Det är viktigt att leta efter dessa, då några av oss inte har något annat val än att träna under kvällstid. Detta är inte ett problem om din dryck inte inkluderar stimulantia, men ingredienser som koffein eller guavaextrakt som kan hålla dig uppe i timmar efter att du har avslutat din träning.

bäst pris på bcaa hardcore

Bäst aminosyra för viktminskning

BCAA Hardcore från Chained Nutrition innehåller grenade aminosyror i fri form + extra L-glutamin. Nyckelkomponenter för muskeluppbyggnad och återhämtning!

Vid användning  av aminosyror för att utöka din fettförbränningsrutin, centrera dess användning när du är på tom mage. Du har säkert hört talas om fastande cardiopass för att öka takten på fettförbränningen. Även om detta fungerar finns det större risk att du förlorar muskler också. Det är här en kall BCAA-shake kan komma väl till pass och förhindra muskelförlust medan du förbränner fett (och den är dubbelt så god som en intra-träningsdryck). Samma sak gäller styrketräning – när du har fastat kan BCAA hjälpa dig att återhämta dig från de hårdare passen eftersom dessa inte ger någon fördröjning mellan muskelnedbrytning och återhämtning. De flesta fastande träningspassen bör inte vara längre än 30 minuter till en timme, vilket gör att en enda 5-gramsskopa (vid 2:1:1-kvoten) kan hjälpa dig att orka hela passet.

 

Att tänka på

Precis som alla andra fettförbränningstillskott så är det du som måste göra jobbet! Du har kanske läst den här artikeln och tänker ”aminosyror kommer inte att öka fettförbränningen!” Men sanningen är den att oavsett vad ett företag hävdar så finns det ingen produkt som hjälper vid fettförbränning om du inte redan har ett kaloriunderskott, tränar på rätt sätt och får tillräckligt med sömn. Om de här faktorerna inte är under kontroll kommer du att lägga på mer fett, ditt kortisol kommer att bli skyhögt och du kommer att må fruktansvärt dåligt, oavsett hur många dyra kosttillskott du köper.

Aminosyror påverkar inte fettförbränningen direkt, men om de används på rätt sätt kan de få dig att se slankare ut i slutänden, då du kommer att ha mer muskler än om du inte använder dem. Som alltid; träna smart, sov som en tonåring, ät rätt för att nå ditt mål och komplettera med tillskott när alla andra aspekter av ditt hälsotillstånd är på plats!

bäst pris på bcaa hardcore

Bäst aminosyra för viktminskning

BCAA Hardcore från Chained Nutrition innehåller grenade aminosyror i fri form + extra L-glutamin. Nyckelkomponenter för muskeluppbyggnad och återhämtning!